В разгара на лятото бизнес климатът в България се влошава. Фирмите масово

...
В разгара на лятото бизнес климатът в България се влошава. Фирмите масово
Коментари Харесай

Недостиг на работници тормози над 50% от строителните фирми

В разгара на лятото бизнес климатът в България се утежнява. Фирмите всеобщо правят оценка стопанската конюнктура като неблагоприятна, а през август скептицизмът е обхванал всички браншове  промишленост, строителство, търговия на дребно, услуги, демонстрира постоянната анкета на Национален статистически институт, провеждана измежду мениджърите в страната.

Навсякъде измежду водещите задържащи фактори са недостигът на служащи и чиновници и несигурната икономическа среда, само че всеки отрасъл си има характерен " букет " от усложнения. 

В търговията на дребно да вземем за пример компаниите се оплакват най-вече от тежката конкуренция. На второ място търговците показват слабичкото търсене. На процедура тези два казуса спъват активността на над 40% от работещите в сектора. И изненадващо " единствено " към 25% срещат компликации с намирането на личен състав.

25% % не е малко, само че е надалеч от върха в строителството, където неналичието на работна ръка тормози над 50% от предприятията. Около 40% от интервюираните играчи в този бранш показват като задържащи развиването им фактори жестокото съревнование и несигурната икономическа среда. 

Подобна е картината и в промишлеността. Всяко трето промишлено дружество страда от липса на служащи. Сред огромните препъни-камъни в тази сфера се оказва и нормативната база. Близо една пета от мениджърите в индустриалния бранш се сблъскват със  " недостатъци в икономическото законодателство ".

В сферата на услугите пък  45% от компаниите се тормозят от конкуренцията.  

Прави усещане, че относително дребен % предприятия в България се оплакват от финансови проблеми. Това може да се изясни със относително положителното развиване на стопанската система, с ниските лихви и наличните заеми. Най-висок - над 10%, е делът на компаниите с финансови компликации в строителството. 

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР